Nieuwbouw villa Boenders
Opdrachtgever: Fam. Boenders
Locatie: Tilburg
Oplevering: 2004

Villa Boenders werd ontworpen in de voormalige achtertuin van onze opdrachtgever, welke een residu was van grondafsplitsingen in het verleden en een enorme afmeting had. De locatie van het kavel was echter niet slechts hierom bijzonder; tevens is zij een oase van rust, gelegen in de binnenstad van Tilburg. Alles bij elkaar een niet alledaags  gegeven.

Gevraagd werd om een senioren-vriendelijke woning te ontwerpen van ruime afmeting, welke veel privacy zou bieden richting de straat en daarnaast een optimale relatie zou aangaan met de tuin. Al deze uitgangspunten zijn letterlijk geïnterpreteerd. Het concept van de woning bestaat uit een een-laagse villa, welke aan de straatzijde maximaal gesloten is, en zich aan de tuinzijde volledig opent. De verschillende ruimtes zijn in een L-vorm geschakeld in de hoek van het kavel, en worden aan de straatzijde begrensd door een ca. 35 meter lange gesloten wand welke tevens als erfafscheiding fungeert. In de oksel van deze L-vormige aaneenrijging van functies bevindt zich aan de tuinzijde de woonkamer, volledig door glazen puien omzoomd. De spanning die wordt opgeroepen door deze twee-ledige communicatie bepaalt in hoge mate de belevingswaarde van de woning. De verrassing is optimaal zodra de woonkamer wordt betreden.

Er is een eenvoudige plasticiteit aangebracht in de architectuur van de woning middels wisselende dakhoogten en 3 grote terrassen-luifels aan de tuinzijde. De architectuur van de voorgevel wordt gekenmerkt door een tweetal hoofdmomenten, te weten een geprononceerde entrée en een grote pui in het trappenhuis naar de kelder. Beide elementen definiëren de context van de tuinmuur als erfafscheiding. Tevens communiceren beide gevelinvullingen met de openbare ruimte, waardoor een al te grote introversie van de woning wordt tegengegaan.

Wilhelminapark 18 5041 EB Tilburg T. 013 4681070 info@charcoal.nl www.charcoal.nl