Nieuwbouw villa Jacobs
Opdrachtgever: Fam. Jacobs
Locatie: Tilburg
Oplevering: 2008

De vrije kavels in de Boszone aan de Witbrantlaan in Tilburg zijn gelegen tussen een fraai bosgebied en de moderne woonwijk Witbrant-Oost. Voor de kavels is een strak omlijnd bestemmings- en beeldkwaliteitsplan vastgelegd. Het woonhuis voor de familie Jacobs volgt in hoofdlijnen de maximale maten van deze kaders. Het totale oppervlakte van het woonhuis heeft haar omvang verkregen door de verwevenheid van een gebruikelijk woonprogramma aangevuld met werk- en praktijkruimtes.

Het woonhuis wordt frontaal benaderd met een centraal gelegen entree-partij, waarachter een ruime hal en overloop zijn gelegen. Vanuit deze circulatieruimtes zijn alle woon- en werkfuncties bereikbaar. Het wonen geschiedt aan de achterzijde met op de begane grond een open woonkamer en keuken. De naast elkaar gelegen ruimtes geven de mogelijkheid een transparante onderlaag te creëren, die een prachtig panorama biedt op het bosgebied. De licht- en luchtigheid van de woonruimte wordt versterkt door een vide, die voor een ruimtelijke verbinding met de werkkamer op de verdieping zorgt en tevens een diepe lichtinval in het huis geeft.

Op de verdieping is een uitsnede in de gesloten bovenbouw gemaakt, waar een dakterras is gesitueerd. Dit dakterras versterkt op een heldere wijze de transparantie aan de privacy-biedende achterzijde. De gevelmaterialen zijn afgestemd op de achterliggende functies, waardoor in de vormgeving een gelaagd bouwvolume ontstaat. Hierbij zijn glas, hout, keramische tegels en pleisterwerk toegepast.

Wilhelminapark 18 5041 EB Tilburg T. 013 4681070 info@charcoal.nl www.charcoal.nl