Nieuwbouw villa Wouters
Opdrachtgever: Fam. Wouters
Locatie: Goirle
Oplevering: 2010

In het bestaande villapark aan het Urnenveld in Goirle is op een besloten kavel, ter vervanging van een verouderde bungalow, de villa voor de familie Wouters gerealiseerd. De bebouwing strekt zich maximaal uit over het bebouwingsvlak van het kavel, echter voldoende om de bestaande bomen te behouden. Deze dragen namelijk in grote mate bij aan de woonkwaliteit van deze wijk.

De villa wordt overhoeks benaderd door de situering aan een bocht in het Urnenveld, met een lange looplijn cq. lange introductie naar de entree. Bij de entree sta je midden in het bos, mede door het transparante zichtlijnen door het huis die ook de achtertuin zichtbaar maken. De gevels zijn lichtgrijs gekeimd om de villa sterk te laten contrasteren met de groene omgeving. Het bouwvolume is op een antraciete plint geplaatst. Deels kraagt de gevel over deze plint, waardoor het volume "los" komt van de bodem. Terugliggende geveldelen maken een groot overdekt terras en looppaden op de plint mogelijk. De gevels van de slaapvertrekken zijn tot plafondniveau in een antraciete kleur uitgevoerd (natuursteen en aluminium puien), waardoor een band metselwerk ontstaat die een horizontale beweging aan de langsgevels geeft en de lengte van de villa versterkt.

Het hoogteverschil in het bouwvolume geeft de functies van de ruimtes weer. De hoge woonruimtes voor het leven overdag en voor ontvangst van bezoekers. De hoge ruimte geeft een bijzondere woonkwaliteit aan de binnenruimte van de woning en zorgt met de grote puien aan voor- en achterzijde voor een maximale  ervaring van de boomrijke omgeving. Het lage deel is privé en bevat de slaapvertrekken. In de overgang hoog-laag is (tijdens de bouw) een bovenlicht gemaakt voor extra daglichttoetreding in de woonkamer. Een lange zichtlijn door de gang naar de slaapvertrekken en garage, maakt het mogelijk om de lengte ook binnen te kunnen ervaren, zonder dat inbreuk wordt gedaan op de privacy van bewoners of logées. Tevens scheidt deze gang het eigen slaapvertrek, gelegen aan de achtertuin, van de logeerruimten aan de voorzijde.

Wilhelminapark 18 5041 EB Tilburg T. 013 4681070 info@charcoal.nl www.charcoal.nl