Nieuwbouw villa Ponje
Opdrachtgever: Fam. Ponje
Locatie: Gemert
Oplevering: 2011

De woning voor de familie Ponje vervangt een woonhuis uit de jaren '60. De villa is geheel volgens het Passief Huis concept gerealiseerd en heeft in 2010 als eerste het certificaat passiefhuis keur voor het ontwerp ontvangen.

In de plattegrond is een heldere opdeling gemaakt tussen de woon- en slaapvertrekken. De woonvertrekken zijn aan de achtertuin gelegen en hebben een grote hoogte en daardoor een ruim interieur. In combinatie met de grote glazen pui en de bovenramen rondom krijgt de woning veel licht en zonnewarmte binnen, hetgeen gunstig is voor het energieverbruik. De slaapkamers aan de voorzijde van de woning zijn lager en meer gesloten teneinde koeler te blijven.

De constructie is grotendeels uit houten elementen vervaardigd met een zeer hoge isolatiewaarde. Tevens zijn de diverse bouwkundige aansluitingen zorgvuldig afgedicht om een hoge luchtdichtheid te verkrijgen. De gevels zijn uitgevoerd in baksteen, eikenhouten regels en betonnen gevelpanelen.

De verwarmingsinstallattie wordt gevoed door een warmtepomp, die in de zomermaanden tevens voor de benodigde koeling zorgt.

Het project is gepubliceerd in Bouwwereld.

Foto's: Kuppens Fotografie Gemert

Wilhelminapark 18 5041 EB Tilburg T. 013 4681070 info@charcoal.nl www.charcoal.nl