Nieuwbouw kantoor Kuysten & Van Helvert
Opdrachtgever: Kuysten & Van Helvert
Locatie: Drunen
Oplevering: 2012

Het kantoor voor Kuysten & Van Helvert (adviseur in hypotheken en verzekeringen) aan de Dillenburgstraat in Drunen ligt aan de rand van de oude dorpstructuur (in het nieuwe plangebied Dillenburg) en vormt hierin de beëindiging van de toekomstige straatwand. Het kantoor was voorheen verspreid over twee locaties, en is door de gerealiseerde nieuwbouw overzichtelijk samengevoegd.

De hoofdvorm van het gebouw bestaat uit een twee-laags kantoordeel met aan de rechterzijde een hoger bouwvolume waarin de facilitaire functies zijn ondergebracht. Dit bouwdeel is in de vormgeving duidelijk losgekoppeld om de beëindiging van de straatwand als een "punt" te markeren. Door deze plastische schakeling van bouwvolumes bevat de vormgeving van het gebouw een aantal bijzondere elementen:

- door een hoogteverschil in de daklijn is een daklicht op het noorden mogelijk, hetgeen voor een fraaie lichtinval in het pand zorgt;
- een doorsnijding van de gevel met een zwevende patio als een ruimtelijk interessant element;
- de transparante onderbouw van het linker bouwdeel zorgt voor een optische schaalvergroting van het pand en versterkt de positie van de entrée.

De entrée is voorzien van een beeldbepalende betonnen brug over de gemeentelijke groenzone. In de achtergevel ligt de entrée voor het personeel, enigszins verscholen achter een plastische uitsparing in het metselwerk. De gevels zijn strak en helder vormgegeven, waarbij een aantal grote gevelopeningen voor een ruime lichttoetreding zorgen. De flexibilteit voor een mogelijke herindeling van het kantoor blijft echter gewaarborgd. Het gebruik van het kantoor is helder georganiseerd. Alle ruimtes bevinden zich rondom de centrale trap, die als inrichtingselement vanuit de entréehal een open verbinding legt met de verdieping. Dit ruimtelijke element vormt een integraal onderdeel van het gebouwontwerp. Naast open kantoorruimtes zijn er enkele besloten vergaderruimtes en een presentatieruimte in het pand aanwezig.

De vloerafwerking bestaat uit een gietvloer. De plafonds zijn in de circulatieruimtes uitgevoerd in een strak stucwerk; in de kantoorruimtes is ten behoeve van de akoestiek een systeemplafond aangebracht in een lichtgrijze kleur.

Het ontwerp- en bouwproces verliep parallel aan dat voor het woonhuis van de familie Van Helvert-Holtrop aan de Hogeweg, dat op hetzelfde bouwperceel is gelegen. 

Wilhelminapark 18 5041 EB Tilburg T. 013 4681070 info@charcoal.nl www.charcoal.nl