Nieuwbouw villa Bolwerk
Opdrachtgever: Fam. Bolwerk
Locatie: Vught
Oplevering: 2013

Villa Bolwerk is gebouwd in de nieuwe uitbreiding Stadhouderspark te Vught. Het beeldkwaliteitplan voor dit gebied richt zich volledig op een architectuur welke zich op een natuurlijke wijze inpast in de -overwegend groene- omgeving. Toepassing van natuurlijke kleuren en materialen is hierbij een pré, waarbij de verschillende bouwmassa’s een duidelijk solitair karakter dienden te krijgen. 

De villa is ontworpen vanuit de basisgedachte van ‘een huis met een zadeldak’, waarbij echter de gevels en de dakvlakken identiek gematerialiseerd zijn. De zijgevels en de dakvlakken gedragen zich integraal als een ‘huls’ waarbinnen het woonprogramma is gerealiseerd. Daarnaast zijn er scheve snedes aangebracht in de totale bouwmassa, en staat de nok van de villa niet geheel haaks in de plattegrond. Een en ander heeft, uiteraard tezamen met het programma van eisen van de opdrachtgever, geleid tot een interessante (ver)vorming van de bouwmassa en een zeer ruimtelijk interieur. Het contact met de achtergelegen tuin is middels een totaal met glas gevulde hoekverdraaiing in de plattegrond optimaal te noemen, en de beleving tussen de begane grond en de verdieping is versterkt door een spectaculaire -scheve- vide. 

Dit niet-lineaire concept heeft geleid tot een verrassend ruimtelijke oplossing, waarbij nagenoeg alle ruimtes een visuele relatie met elkaar aangaan. De materialisering van het ontwerp is uitgevoerd in leisteen, zink en buitenstucwerk.

Wilhelminapark 18 5041 EB Tilburg T. 013 4681070 info@charcoal.nl www.charcoal.nl