Nieuwbouw villa Van de Meerakker
Opdrachtgever: Fam. Van de Meerakker
Locatie: Apeldoorn
Oplevering: 2003

In de prachtige Apeldoornse villawijk Berg en Bos werd ons de vraag gesteld vervangende nieuwbouw te plegen op een fantastisch gelegen boskavel. De setting van de locatie -geheel omgeven door forse bomen en overig groen- en tevens de belendende villa’s, gaven ons de aanleiding om het nieuwe woonhuis volledig op te laten gaan in haar omgeving. Besloten is hierbij om de woonlaag van de villa ietwat verdiept onder maaiveld aan te leggen, waarbij de woning op een transparante plint is geplaatst, de pui van de woonkamer. De woning ligt hierdoor letterlijk ‘ingebed’ in de omgeving. Tevens wordt de inpassing in het landschap hierdoor ruimtelijk verduidelijkt; de reflectie van het omliggend groen in de tot op maaiveld doorlopende puien zorgt voor een verzachte architectonische relatie tussen ‘binnen’ en ‘buiten’.

Het woonprogramma bevindt zich rondom de centraal gelegen entree. Vanuit de hal worden middels een split-level systeem de verschillende ruimten bereikt. Aan de achterzijde van de woning bevindt zich een grote woonkeuken met rondom een volledig zicht op de tuin. Op de verdieping zijn een viertal slaapkamers en twee badkamers gesitueerd. Het pand is grotendeels onderkelderd ten behoeve van bergruimte en speelruimte voor kinderen.

De materialisering en het kleurgebruik van de gevels is terughoudend van karakter; een genuanceerd bruine steen beperkt het contrastbeeld. Het bijgebouw is in een grijstint uitgevoerd teneinde het onderscheid tussen de verschillende volumes te versterken.

Wilhelminapark 18 5041 EB Tilburg T. 013 4681070 info@charcoal.nl www.charcoal.nl