Paviljoen Rabobank
Opdrachtgever: Rabobank Bergeijk
Locatie: Bergeijk
Oplevering: 2011

In het kader van het 100-jarig bestaan van de Rabobank Bergeijk was kunstenaar Gabriël Lester geselecteerd om een paviljoen te ontwerpen voor het Kunst en Cultuurpark in Bergeijk. Het park, ontworpen door Buro Mien Ruys, is een onderdeel van de route van Ploeg naar Kerk, gelegen aan de rand van het dorpscentrum. In het park is o.a. het bezoekerscentrum Teutenhuis gehuisvest, met het lokale historische Eicha museum en het VVV. De opdracht voor ons bureau bestond uit het mede vormgeven van het paviljoen dit bouwkundig uitvoerbaar te maken. De engineering en uitvoering is met lokale partners tot stand gekomen.

Het paviljoen is ontworpen als een lichtgevende kas. Na een uitvoerige studie is een diamantvormig gebouw ontstaan op een klein grondpatroon, aan twee zijden voorzien van een uitkragende tribune-opbouw. De constructie bestaat uit thermisch verzinkt stalen frames; de glazen huid is strak op deze constructie aangebracht. In de constructie is een led-verlichtingssysteem aangebracht voor een subtiele aanlichting in de nacht.

Het programma voor het gebouw en daarmee ook de inrichting is beperkt tot een klein werkblad en diverse aansluitingen. In de zomermaanden kunnen kleine groepen in het paviljoen worden ontvangen. Tijdens de winter functioneert de kas als "orangerie" ten behoeve van planten uit het park.

Wilhelminapark 18 5041 EB Tilburg T. 013 4681070 info@charcoal.nl www.charcoal.nl