Nieuwbouw bedrijfspand Jonkers Distillers
Opdrachtgever: Fam. Robben
Locatie: Tilburg
Oplevering: 2003

Jonkers distillers ontwikkelt en produceert diverse likeuren, waaronder de als carnavals-warmertje bekend staande likeur ‘Schrobbelèr’. De nieuwbouw voor Jonkers Distillers op bedrijventerrein Vossenberg-West te Tilburg wordt gekenmerkt door zijn frontaal gerichte metselwerk gevel: in tegenstelling tot de tijdelijkheid in uitstraling van veel bedrijfspanden welke heden ten dage worden gerealiseerd, is door ons gekozen voor een min of meer traditioneel-bouwkundige expressie. Het uitstralen van rust en vertrouwen werd als uitgangspunt gesteld teneinde beeldend de ambachtelijkheid en de historie van de opdrachtgever te ondersteunen.

De structuur van het gebouw bestaat in hoofdzaak uit een 900 m2 grote productiehal, waarvoor over de volledige breedte van 30 meter een kantoorstrook is geplaatst. In deze strook bevinden zich -naast diverse kantoren- een laboratorium t.b.v. de productontwikkeling en een demonstratieruimte c.q. proeflokaal. Op de begane grond is de indeling zuiver functioneel te noemen, en is de hal een duidelijke voorbode van de bovengelegen verdieping. Op de verdieping is een transparantie aangebracht door alle ruimtes heen, zodat de volledige breedte van het pand kan worden ervaren. De horizontale accenten in de gevel, in de vorm van een langgerekt raam in het proeflokaal en de grote gevel- en daksparing op de hoek, versterken deze ruimte-ervaring in het interieur van het pand.

In de productiehal bevinden zich de bottel-lijnen en diverse voorraad- en opslagketels. De hal is uitgevoerd als een zilvergrijzen metalen doos. Het roodbruine -bakstenen- kantoordeel aan de straatzijde is op verschillende posities plastisch ingesneden; op deze locaties bevinden zich de entrée, een inrit naar de productiehal en een dakterras aan het directiekantoor. De kubische contour van de gevel blijft hierbij intact, waardoor de bedoelde insnedes incidenteel en krachtig blijven.

Schouwburgring 2A 5038 TL Tilburg T. 013 4681070 info@charcoal.nl www.charcoal.nl