Nieuwbouw 78 appartementen
Opdrachtgever: Woonstichting Woonwijze
Locatie: Vught
Oplevering: 2008

De Molenstraat is een oude straat met lintbebouwing, begeleid door bomen en gekenmerkt door een smal straatprofiel. Gevraagd werd om binnen de herontwikkeling van de Kleine Zeeheldenbuurt het terrein tussen de Molenstraat en de Witte de Withstraat volledig te benutten voor een appartementencomplex met 78 wooneenheden en een parkeergarage. Het complex wordt eigendom van twee verschillende woningbouwcorporaties.

De hoofdvorm van het gebouw is voortgekomen uit het stedenbouwkundig plan, en kenmerkt zich door een onderdoorgang en twee (semi-)openbare binnenhoven. De onderdoorgang maakt onderdeel uit van een te realiseren stedenbouwkundige as door de Kleine Zeeheldenbuurt. De binnenhoven zorgen voor een luchtiger straatprofiel, maar delen het gebouw in horizontale zin op  in eenheden met een eigen identiteit.

Het complex staat op een plint van een halve verdieping, waarin de bergingen en parkeergarage zijn opgenomen. De woningen en ontsluitingsroutes zijn gelegen aan een brede gangzone, die voorzien is van diverse vides met interessante zichtlijnen, maar tevens de daglicht-toetreding vergroten en verticaal contact in het gebouw mogelijk maken. Tussen de vides, ter plaatse van de entrees naar de appartementen kunnen op de gallerij zitruimtes worden gecreëerd.

Een aantal architectonische bijzonderheden kenmerken het beeld van het gebouw. De bovenste woonlagen zijn grotendeels terugliggend uitgevoerd, om de hoogte van het gebouw t.o.v. haar omgeving te drukken. Om dit gevoel te versterken is aan de Molenstraat de onderbouw uitgevoerd in een massieve materialisering (donkere baksteen) en de bovenbouw transparanter en materialen in een lichte kleurstelling. Aan de Witte de Withstraat is de kleur- en materiaalstelling om architectonische redenen voor een deel omgekeerd. De algemene voorzieningenruimte en de entrees zijn door de afwijkende vormgeving herkenbare elementen.

Schouwburgring 2A 5038 TL Tilburg T. 013 4681070 info@charcoal.nl www.charcoal.nl