Nieuwbouw 12 zorgappartementen ASVZ
Opdrachtgever: Tiwos
Locatie: Tilburg
Oplevering: 2011

Het woonzorggebouw voor ASVZ is gelegen aan de Goirkestraat, één van de meest karakteristieke straten van Tilburg. In deze straat staan diverse villa's behorend bij de voormalige textielfabrieken. De locatie Goirkestraat 171 is aan de voorzijde zeer smal, maar tevens ca. 50 meter diep. De kavel verbreedt zich aan de zijde van het achterliggende Edmond Meeliserf.

Het woonprogramma is bedoeld voor 15 bewoners, bestaande uit een gezinsvervangend woonhuis voor 6 jonge bewoners en 9 semi-zelfstandige studio's voor volwassenen. Tevens dienden er twee gezamenlijke woonkamers en slaapgelegenheden voor de begeleiding gerealiseerd te worden. Het concept voor het woonzorggebouw is over de diepte van het perceel vertaald in een concept "woonhuis - verbinding - achterhuis". Hiermee ontstaat er een visuele en functionele scheiding tussen de woontypologiëen voor de twee bewonersgroepen.

Het woonhuis is een rank bouwvolume in de straatwand van de Goirkestraat. De slaapverdiepingen zijn uitgevoerd als een eenduidig bouwvolume, en zijn optisch losgekoppeld van de linker belending middels een terugliggend transparant trappenhuis. Aan de rechterzijde is de doorgang naar het binnenterrein. In de lichte plint van het gebouw is de entrée en woonkamer opgenomen. De bakstenen gevel van de hoofdvorm heeft één grote  opening, waardoor een eigentijds en eigenwijs gezicht binnen de diversiteit van de historische straatgevel van de Goirkestraat ontstaat.

De studio's zijn ondergebracht in het achterhuis aan het Edmond Meeliserf en vormen het eerste woongebouw aan een onderbelicht en enigszins ongedefinieerd binnengebied. De architectuur van dit gebouwdeel is eenvoudig en strak gehouden, verwijzend naar de oorspronkelijke fabrieksbebouwing.

De lichte verbinding tussen beide gebouwdelen is gelegen aan de binnenplaats en wordt gebruikt voor een gezamenlijke woon- en kookruimte, een dakterras en de slaapvoorzieningen van de begeleiding. Door de verbinding op de eerste verdieping te realiseren, ontstaat hieronder ruimte voor de benodigde parkeervoorzieningen.

Schouwburgring 2A 5038 TL Tilburg T. 013 4681070 info@charcoal.nl www.charcoal.nl