Nieuwbouw villa P.
Opdrachtgever: Fam. P.
Locatie: Goirle
Oplevering: 2007

Nominatie Architectuurprijs 2008, Welstandszorg Nood-Brabant.

In nieuwbouwwijk ‘Boschkens’ te Goirle is een cluster van ca. 20 vrije sector woningen gerealiseerd. De ontwerpen voor de woningen werden ontwikkeld naar de gestelde beeldkwaliteit door de gemeente waarin een bijzondere architectuur met een op zichzelf staande kwaliteit werd nagestreefd, dit zonder dat de verschillende woningen qua architectonische uiting hierin een gemeenschappelijkheid dienen te hebben. Binnen deze context is een verscheidenheid aan kwaliteiten ontstaan welke elkaar zeer goed verdragen.

Door de familie P. werd ons gevraagd een vrijstaande woning te ontwerpen met een fris en eigentijds uiterlijk op een hoek (eind-) locatie binnen het plangebied. Het programma bedroeg hierbij ongeveer 1000 m3. Besloten is om het huis zò te positioneren dat een besloten tuingebied met een groot terras ontstaat op het zuiden, omringd door de nagenoeg volledige beglazing van woonkamer en keuken. Middels het plaatsen van een tweetal volumes (hoog en laag) is hierbij een ruimtelijke compositie gemaakt. Het hoge (woon)volume heeft enige distantie gekregen t.o.v. het maaiveld; het is 70 cm  opgetild. Hierdoor ontstaat een spannende relatie van deze massa met de voorzijde van de kavel. Een grote, communicatieve, gevelopening in de voorgevel beschrijft de inpassing van het volume als een vriendelijke en architectonisch toegankelijke ingreep. De kelder onder het hoofdvolume is grotendeels verblijfsgebied, en grotendeels voorzien van een glasstrook. Op deze wijze komt het hoofdvolume ruimtelijk los van het maaiveld. In het lage volume, dat plastischer vormgegeven is, is de toegang tot de woning gelegen, alsook de keuken, de bijkeuken en diverse bergruimten.

Wij zien het beeld van de woning als ‘fris in het groen’. Het kleurgebruik van de woning is helder maar tevens ingetogen; een schakering welke loopt van krijtwit en middengrijs tot antraciet is consequent in het project doorgezet. De herkenbaarheid van de materialisering van de verschillende gevelonderdelen (staalprofiel, steen, natuursteen, paneel) is hierbij evident.

Schouwburgring 2A 5038 TL Tilburg T. 013 4681070 info@charcoal.nl www.charcoal.nl