Nieuwbouw bedrijfspand Keratech
Opdrachtgever: Fam. Kremers
Locatie: Tilburg
Oplevering: 2008

Nominatie Architectuurprijs 2010, BNA Kring Midden-Brabant.

Op bedrijventerrein Tradepark T58 te Tilburg werd een moderne en eigentijdse beeldkwaliteit voorgeschreven ten behoeve van de realisatie van een 25-tal nieuw te bouwen bedrijfsgebouwen. Ten behoeve van het project Keratech hebben wij, gelet op de bijzondere nagenoeg driehoekige vorm van de kavel, primair gekozen voor een verdraaiing in de plattegrond, waarbij de bedrijfsruimten op de begane grond en eerste verdieping zijn gesitueerd. De kantoorruimten van bedoelde bedrijfsruimten zijn bovenop deze massa’s geplaatst, waardoor vanuit deze verblijfsruimten het buitengewoon spectaculaire uitzicht op de aangelegen waterplas en natuur gewaarborgd is.

Het bedrijfspand Keratech is vanwege haar prominente locatie op de hoek van T58 dé blikvanger van het bedrijventerrein te noemen. De frontale werking van de gevel, waarbij de kantoorruimte als één lange losse doos bovenop de bedrijfshallen ligt, draagt hier in belangrijke mate aan bij. Het horizontalisme in de gevel heeft een panoramische uitstraling, en ademt logische eenvoud, rust en kwaliteit uit. Middels deze massavorming is aansluiting gezocht op het uitgangspunt in het beeldkwaliteitsplan om met heldere, eenduidige vormen een eigentijdse architectuur te realiseren.

Het kleur- en materiaalgebruik is integraal ontworpen, en sluit aan bij de massavorming van het gebouw. De bedijfshallen zijn in een donkere gevelbeplating uitgevoerd; de erboven gelegen doos is bekleed met keramische tegels in een gedekte kleur. Binnen dit materiaalgebruik is een dynamisch spel aangebracht in aansluiting op de structuur van de plattegrond, waarbij het keramisch materiaal tweezijdig tot aan het maaiveld reikt. De detailleringen van het gebouw zijn sober en doeltreffend, en onderstrepen de logica van de massavorming. Zo is het bovengelegen doosvolume volledig separaat vormgegeven van de onderbouw, waardoor het werkelijk ‘los’ op de bedrijfshallen ligt. De constructie van het gebouw is hierop aangepast.

In aansluiting op de architectuur is in een later stadium tevens het interieur voor het kantoor ontworpen. 

Schouwburgring 2A 5038 TL Tilburg T. 013 4681070 info@charcoal.nl www.charcoal.nl