Nieuwbouw bedrijfspand Maas Schilderwerken
Opdrachtgever: Maas Schilderwerken
Locatie: Tilburg
Oplevering: 1996

De opgave om een bedrijfspand te ontwerpen voor Maas Schilderwerken op bedrijventerrein Het Laar in Tilburg was een van onze eerste projecten, en is tot stand gekomen in samenwerking met Goosen Partners interieurarchitecten, tevens uit Tilburg. Gevraagd werd om een gering aantal kantoorfuncties en een behoorlijk fors magazijn samen te brengen in één gebouw. De specifieke hoeklocatie van het gebouw heeft, in samenspel met het programma van eisen, geleid tot een helder ruimtelijk concept.

Architectonisch is ervoor gekozen om een omarmend gebaar te maken naar de omgeving middels enkele doorlopende schijfvomige elementen, doch hierbij het gebouw qua expressie een enigszins introvert karakter te geven waardoor de spanning ten opzichte van dit omarmende gebaar wordt verhoogd. Binnen het gebouw is een centraal geplaatste patio ontworpen welke inpandig voor enorm veel daglicht zorgt; als gevolg hiervan konden de katoorgevels van het gebouw, geheel in overeenstemming met het concept, redelijk abstract vormgegeven worden. De met hout beklede entrée-wand loopt inwendig door, en vormt de fysieke begrenzing met het magazijn. Kantoor en magazijn staan 7 graden verdraaid ten opzichte van elkaar, hetgeen bij binnenkomst van het gebouw een spannend perspectivisch beeld oplevert. Tussen het kantoor en het magazijn is door de genoemde hoekverdraaiing een lange wigvormige zone ontstaan waarin zich een wachtruimte en een bedrijfskantine bevinden. De eerste is gelegen aan de patio, terwijl de bedrijfskantine haar daglicht  krijgt aan de zijkant van het kantoor.

Bouwtechnisch is het gebouw betrekkelijk traditioneel gedetailleerd. Teneinde het concept te versterken is hiernaast getracht om een neutrale, tijdloze uitstraling te realiseren middels een non-conformistische gevelarchitectuur met een qua kleur en expressie evenwichtige materialisering.

Schouwburgring 2A 5038 TL Tilburg T. 013 4681070 info@charcoal.nl www.charcoal.nl