Nieuwbouw bedrijfspand KSR / JM separations
Opdrachtgever: KSR en JM separations
Locatie: Tilburg
Oplevering: 2010

De huisvesting voor een tweetal bedrijven op het ambitieuze bedrijventerrein T58 te Tilburg heeft een compromisloos gebouw opgeleverd. De beide opdrachtgevers kwamen met de vraagstelling een gebouw te ontwerpen waarvan aan de buitenzijde niet geheel duidelijk zou zijn hoe de onderlinge ruimteverdeling zou zijn. Zonder hiërarchie, geprononceerde entreepartijen of afzonderlijke gevelindelingen. Tezamen met de invulling van de onderling afwijkende programma’s vormde dit gegeven de grote uitdaging. We hebben ervoor gekozen om een integraal ontwerp te vervaardigen van bergruimtes en kantoren, waarbij horizontalisme en rust de uitgangspunten waren om de binding in de totale architectuur te kunnen waarborgen.

Het gebouw bevindt zich op een hoekkavel. De beide straatgevels zijn gelijkwaardig behandeld als kantoorgevel. Achterin het gebouw bevinden zich, aan de ontsluitingsroute met binnentuin en parkeerplaatsen, de bergingen en magazijnen van beide bedrijven.

Gestreefd is naar het realiseren van een optimale transparantie in het gebouw. De beide gebruikers zijn hierbij echter fysiek en visueel van elkaar gescheiden. Het thema voor beide plattegronden daarentegen is identiek: binnenkomen in een hoge en lichte hal, begrensd door glas en witte wanden. De buitengevel van het gebouw wordt gekenmerkt door een horizontaal spel van ‘licht’ en ‘donker’, waarbij de structuur van het gebouw is geaccentueerd in krijtgrijze gevelbekledingen, en de vullingen hierbinnen vormgegeven zijn in glas en donkere profielplaat.

Het interieur voor JM separations is aanvullend ontworpen. Licht, ruimte en eenvoudige belijningen zijn hierbij bepalende factoren geweest.

Schouwburgring 2A 5038 TL Tilburg T. 013 4681070 info@charcoal.nl www.charcoal.nl