Nieuwbouw villa Van I.
Opdrachtgever: Fam. Van I.
Locatie: Tilburg
Oplevering: 2012

De architectuur in woonwijk Koolhoven in het Tilburgse stadsdeel De Reeshof dient volgens het beeldkwaliteitsplan te refereren naar de bouwstijl uit de jaren '30. Dit uitgangspunt kan op diverse wijzen worden geïnterpreteerd, maar heeft geleid tot een klassieke benadering voor het overgrote deel van de gerealiseerde woningen.

De opdrachtgever wenste daarentegen een zeer modern ogend woonhuis, voorzien van specifieke energetische eisen die het passief huis concept benaderen.
De dikke gevel en dak met hoge isolatiewaardes, de toegepaste kozijnen met 3-laags glas en een grote luchtdichtheid zorgen voor een zeer energiezuinige basis en een comfortabel woonklimaat.

In de architectuur hebben we een contrast gezocht met de vormgeving van de omliggende woningen. In bouwmassa, kleur en expressie wordt verwezen naar de moderne architectuurstijl zoals deze tussen 1920-30 is ontstaan.

Zowel uit functioneel als energetisch oogpunt is er een groot verschil tussen de voor- en achtergevel. De functionele ruimtes zijn aan de de noordgevel gelegen en zijn gesloten ten opzichte van de zuid georiënteerde achtergevel, waar alle woon- en leefruimtes zijn gesitueerd. Het balkon en de dakoverstek in de zuidgevel dienen voor een schaduwwerking in de zomermaanden om oververhitting van de woning te voorkomen. In de wintermaanden kan het zonlicht wel bijdragen in de opwarming van het woonhuis.
Het woonvolume en het lagere bijgebouw zijn in verhouding en in de belijning van de gevels zorgvuldig op elkaar afgestemd, zodanig dat het nauwelijks opvalt dat de garage extra hoog is uitgevoerd met een breedte voor twee auto's.

Schouwburgring 2A 5038 TL Tilburg T. 013 4681070 info@charcoal.nl www.charcoal.nl